Har du himlakoll?

Nyhetsbrev, årets första!

God fortsättning på det nya året!

Nyårslöften kanske vi slutat med, men vi tycker om att blicka framåt för att spana in vilka ”karameller” det finns att se framemot. Främst är det väl varje minut som det blir ljusare?                                          

På tal om ljus! Ni som sett norrsken nyligen här i var trakter  -visst är det ett alldeles speciellt ljus- och färgfenomen?I dag hörde jag om att forskare i Finland fått god hjälp av privatpersoner som skickat in foton på ljusfenomen och att de fortsatt efterlyser det även från oss här i Sverige. Himlakollen är Ursas system för observationsrapportering, i vars databas de samlar observationer om astronomiska och atmosfäriska fenomen. Du kan delta och skicka in dina egna observationer. Gå in på hemsidan; https://www.himlakollen.se

Min mor härstammar från Tornedalen, Muodoslompolo, 25 mil nordöst om Kiruna och så klart har hon berättat för oss att de som barn lärde sig att ”styra” norrskenet genom att vissla….? Det är ofta tacksamt att lura yngre och nyfikna barn som fascineras av dylikt……

Ja, jag, inte bara blickar framåt, utan står mitt uppe i det redan: att måla! Jag trodde ju att jag skulle ta lite måleri-paus och ägna mig åt att skriva underlag för föredrag och kurser men det har jag skjutit på. Men nu väntar alltså en period av måleri. Jag ska fokusera på det som ska ställas ut i slutet på mars på Galleri Karlavägen 70. Dessutom kommer jag ha några mindre konstprojekt på Fisksätra Folkets Hus, så enormt skojigt! Våren kommer gå snabbt….

Våren är ju en tid då många utställningar går av stapeln och snart är det dags för vårsalongen på Liljevalchs men det kommer jag borra i lite mer till nästa nyhetsbrev. Jag kan inte låta er bli utan tipset om den utställning som kommer 12 feb och pågår till 12 juni på Lousiana, Humlebaek, Danmark. Det är en av mina absoluta favoritkonstnärer, Sonia Delaunay (1885-1979) som visas. Hon var en ukrainsk- fransk målarinna och konsten kännetecknas av starka färger och geometriska former. Oftast använde hon sig av de klara regnbågsfärgerna och den balanserade kompositionen för att uttrycka glädje och tilltro inför både framtid och teknik.  Sonia Delaunay var även modeskapare med rena linjer och geometriska former som ideal i eleganta modeskisser.

Hon ville rätta klänningarna efter kvinnokroppens rörelser och hon såg en framtid i ett industriellt mångfaldigat, demokratiskt mode. Hon var den första kvinnliga konstnär som fick ha en retrospektiv utställning på Louvren 1964.                               

Det kan kanske vara värt en resa?

Och ni vet; rätt som det är så är det dags att boka sommarsemester och vem vet hur resandet blir i dessa tider? Jag tycker mig höra från familj, vänner och bekanta att man i större utsträckning väljer att resa inom Sverige. För er som har nyhetsbrev får tips om ställen som både bjuder på vackra vyer men även konst. För är det något vi lärde oss från förra sommaren så ska man absolut boka boende och eventuella färdbiljetter i tid.

Nu rundar jag av för att fortsätta med tips om fina destinationer.

Allt gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This