After Work ART

där vi kanske landar i frågan; Vaekönst?

Allra första dagen, första lektionen på nya skolan, för 36 år sedan. Jag befann mig på Ingesunds Folkhögskola i Arvika för jag hade bestämt mig för att gå teaterlinjen där. Det var ett tjugotal som tagit samma beslut och därför satt vi där, på vindsvåningen i ett av husen på skolan, och möttes av vår lärare i scenografi Leif Haglunds breda värmländska. Vaekönst? 

Och när jag dagen innan, på söndagen, kom till skolan och möttes av en ung man vars uppgift vara att ta emot nya elever till skolan och vars språk/dialekt jag inte förstod ETT enda ord av blev jag ytterligt betänksam över hur detta skulle gå. Det var bara en lång radda av vokaler. Det går inte att här beskriva hur det lät, I´m sorry.  Och som sagt, vid första riktiga lektionen med Leif stod det klart för mig att jag inte tagit med i beräkningen att jag kommer få det riktigt besvärligt med att förstå språket. Men, för det första; den unga skolvärden förstod jag senare ha en stelopererad tunga och för det andra; Leifs sjungande vackra dialekt blev allt annat än svårbegriplig utan bara otroligt vacker. 

Så vad ÄR konst? 

Det hoppas jag att vi kan prata om, på ett högst opretentiöst vis, på den After Work ART som vi i Ateljé & Galleri Ewa bjuder in till i samarbete med Tyresö Konstförening. 

Det är torsdagen den 19 maj kl. 17.00 – 19.00, i vårt galleri på adress Stadsparken 6. Föranmälan innan den 14 maj till aw@larskinnunen.se där du anger ditt namn och mobilnummer. 

Är du konstnär? Är du allmänt skapande och kreativ? Är du konstintresserad eller vill du helt enkelt prata med oss om vad tusan grejen är med det här som kallas konst? Kom då på vårt After Work ART, tycker jag.

Men Leif, vem är han? Ja, han var då vår lärare i scenografi och med sitt lugn och sin underfundiga persona guidade han oss i hur ett scenrum kan gestaltas bäst. Under utbildningen gled jag alltmer in på scenografi och sedermera in i bildmässig gestaltning. Jag hade en plats i Leifs ateljé som var en gammal metodistkyrka mitt i Arvika. Där fick jag handledning av Leif och vi hann jobba med några mindre projekt innan jag förstod att scenrummet just inte var min tekopp. Kika gärna in på Leifs hemsida https://leifhaglund.se

Så efter utställningen på Karlavägen 70 och efter ny-vernissaget i vårt egna galleri i Tyresö, vad gör jag då? Ja, jag passade på att stuka foten riktigt rejält och få en kraftig fraktur. Inget brutet men exakt samma värk som en sådan skada. Så jag har foten i högläge och vilar, vilar och vilar. 

Jag klurar även över vad jag kan bidra med i den Konstrunda som jag nu är upptagen medlem i. Tyresö Konstrundan har, förutom den vanliga konstrundan i november, numera även en sommarversion. Den går av stapeln 13/8 till 4/9 och den tar plats i Alby-skogen. Den kreativa tankeprocessen ligger i bakhuvudet och snurrar. Hm? Tvådimensionellt? Duk och akryl? Tredimensionellt? I vilket material då? Det får jag berätta mer om framöver. 

Till sist; har du funderat vidare på om du vill vara med på den målarkurs som jag håller på Kreta i början av maj, nästa år? En vecka med hemlagad grekisk mat som lagas av Zabia, bo i en kursgård varifrån man kan blicka milslångt, där vårbrisen omsluter oss och där jag och gruppen inspirerar och handleder varandra i måleri (akryl och akvarell) och mixed media. En av dagarna gör vi en utflykt på ön och en halv dag ges möjlighet att turista i staden Rethymnon. För övrigt fördjupar vi oss i skapande arbete. Man kan vara nybörjare eller ha kommit längre. Jag guidar i och lär ut teknikerna. 

Hur går det ens att motstå? Skriv till mig info@ewakinnunen.se för mer info. 

2 svar

 1. Hej Ewa.
  Oh vad jag blev sugen. Min målarerfarenhet är noll och inget men jag skulle så gärna våga komma över det stora hinder jag satt upp (tillsammans med lärare jag haft i grundskolan) På seminariet var det inte lika stora hinder men hjärnspökena fanns även då. Du får gärna skicka lite info så ska jag fundera lite till.
  Hoppas ditt ben är bättre och må så gptt.
  Mvh Kjerstin H

  1. Hej!
   Ja, men visst låter det helt fantastiskt? Att din erfarenhet är begränsad gör absolut ingenting eftersom jag kan handleda och visa på enkla men effektiva tekniker. Jag är QUEEN på att ta bort hjärnspöken -det har jag gjort med så många självkritiska ungdomar, som du vet. Jag ska författa ett info-brev för att ge dig en bättre bild av det hela. Jag lovar att återkomma inom kort. Allt gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This