Det grekiska ljuset

Kvällsljus från Kamari, Santorini.

Bilden är tagen på favoritön Santorini varifrån vi är nyligen hemkomna. Ön vid horisonten är Anafi. 

Färgerna blir som Sfumato vilket är den målningsteknik som Leonardo da Vinci sägs ha uppfunnit. Sfumato, av italienska fumo ”rök”, är en blandning av färger och nyanser som är så subtil, att ljus och skugga smälter samman och ger en ”disig” effekt. Han beskrev den som ”utan linjer eller gränser och uppträder som rök”. innebär att man låter former framträda drömlikt ”som sedda genom rök”.

En forskargrupp har undersökt ett antal av da Vincis tavlor med hjälp av analyseringsinstrument och med röntgenbelysning har man förstått hur han arbetat. Rapporten visar att Leonardo da Vinci använde sig av så häpnadsväckande tunna penseldrag som en eller två tusendelar av en millimeter för att skapa ett färgskikt som motsvarar ungefär halva tjockleken av en människas hårstrå. Han kan ha lagt på upp till 30 lager färg för att skapa den effekt han var ute efter. Det kan man kalla ”finsnickeri”, inte sant?

När vi var på Santorini 2019 hade jag med mig målerimaterial. Vi skulle vara där under en längre period så jag hade mycket tid att måla. 

Allt upplagt för måleriet! Föga visste jag vad som väntade…….

Man kan planera och skapa förutsättningar för att nå sitt mål men det är svårt att täcka in allt. Jag hade inte räknat med vad vindarna i det kraftiga korsdraget gör med måleriet. Färgen torkar redan på penseln….. Jag hade inte räknat med vad värmen gör med mig när fönster och dörrar därför måste var stängda. Jag höll på att förgås…….. Jag har aldrig arbetat så otroligt snabbt. Jag skrattar gott åt det minnet. Herregud! De dukarna kan nu bara användas för mitt arbete med collage. Som helhet är de bara kaotiska. 

Nu är vi, som sagts, tillbaka, och mitt arbete tar vid. Tre mindre bilder väntar på att bli färdiga. Jag har de centralt placerade i ateljén så här, första dagen efter hemkomst, för att liksom spana in och närma mig dem sakta under tiden jag plockar fram färger, verktyg och kommer i ordning.

Dags att brygga kaffe och sedan sätta igång!

Förresten! Vill du ta del av de tips som finns med i nyhetsbrevet? Skriv till info@ewakinnunen.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This