Nu öppnar vi upp! Nej, jag menar inte pandemirestriktioner……

För er som är oinvigda -häng med nyhetsbreven!

För er som inte än skrivit upp för nyhetsbrev och inte känner till exempel om de tips som ges så gör vi här ett undantag och öppnar upp för att ge ett smakprov.

Tre stycken riktigt bra konsttips med både bredd o djup! Läs vidare eller scrolla ner direkt.

Nå, tillbaka till mitt; vernissage snart! När det finns många olika uppgifter att göra är det fint att ha många som kan hjälpa till. Det blir roligare då, inte sant? Jag är noga med god framförhållning, ja till och med mycket noga med god framförhållning för att hinna i tid. Skälet till det är att ha balans på arbetsbelastning men mest för att ha kontroll, skulle jag gissa. Därtill har jag nära till att be om hjälp, vilket många kan tveka inför. Vår toppenfina lokal har gått från ateljé med arbetsbord, skyddspapp och målarmateral och nu blivit omvandlad till ett litet mer stilrent galleri. Tack alla nära&kära som hjälp och följt mina instruktioner. Men, mitt uppdrag, att hålla kaffet varmt är inte att förringa.

På söndag (den 24 oktober kl. 12.00 – 16.00) är det dags för vernissage. Vernissage är ett franskt lånord som betyder ’öppnande av konstutställning’. Det har sitt ursprung i verbet vernir, ”att fernissa”, och ordet står egentligen för fernissningsdagen, det vill säga den dag då målarna fernissade de utställda tavlorna. Ja, så ligger det till med den saken. Själv håller jag mig borta från just det momentet. Nej, min utmaning är att se om jag kan namnge de färdiga bilderna. Jag har aldrig gjort det förut men med den här gruppen bilder vill jag nog det. I det undermedvetna pågår processen, det vet jag.

Om ni inte flaggat för att komma på söndag så är det hög tid att göra det det nu. Skriv till info@ewakinnunen.se. Vi vill gärna ha styr på antalet så vi kan förbereda något litet att bjuda på, det är väl en anledning så god som något?

Nu kommer tre tips!!

1.

Shine like Gloss heter en utställning som öppnar i veckan. Sofi Lardner Häggström är bosatt och verksam i Tyresö där hon även har sin ateljé. Med utgångspunkt från historiska företeelser, platser och objekt undersöker Sofi tid, historia och det okända. Hon arbetar med måleri, skulpturala objekt och videoverk.

Vernissage är lördag 23 oktober kl 12-15 och lunchvisning med konstnären torsdag 28 oktober kl 12.00. Visningen är gratis men föranmälan behövs. Föranmäl dig till lunchvisningen genom att klicka på denna länk www.tyreso.se/biljetter Utställningen pågår t o m 28 november.

2. 

Linn Fernström (f. 1974) är en av våra främsta samtida målare. Hon har sedan mer än 20 år varit en av mina stora favoriter. I utställningen som börjar 29 oktober och pågår till 20 februari 2022 visar hon helt nytt material på Liljevalchs+. Motiven är ofta djur, grönska och människor.  Väldigt olikt min egna stil men det är hennes arbete med färger som fascinerar mig. Jag ska definitivt gå och se den utställningen!                                                                                       

https://liljevalchs.se/kalender/linn-fernstrom/

3. 

En helt ny podd!! Stolpe Stories är en podcast om litteratur och humaniora för dig som tycker om att förstå saker på djupet. Här intervjuar programledare Svante Helmbaek författare, experter och forskare om allt från konst och litteratur till filosofi och historia. Det jag fastnade för var en tre-delad serie om konstnärinnan Hilma af Klint. Hon föddes den 26 oktober 1862 på Karlbergs slott i Solna och dog den 21 oktober 1944 i Danderyd. Hilma var en svensk målare, teosof och pionjär inom abstrakt måleri. 

I del 1 berättar överintendent på Moderna Museet Daniel Birnbaum om hur det gick till när Hilma ställdes ut på museet. 

I del 2 berättar min otroligt fantastiska lärare från Rudolf Steinerseminaret, Ulf Wagner, om hur han och Åke Fant hittade Hilmas bilder på 80-talet. Vid den tidpunkten var hon helt okänd för konstvärlden.

I del 3 berättar Hedvig Martin Ahlén berättar om den spännande konstnärinnan och reder samtidigt ut vad som är myt och verklighet kring Hilma.

https://poddtoppen.se/podcast/1589393217/stolpe-stories

Och till sist och som alltid:
Jag har min ateljé på adressen Stadsparken 6, Tyresö. Från Gullmarsplan går det flertalet bussar som tar er till Tyresö busscentrum. Sedan är det blott 50 meters promenad.
Vill du vara säker på att jag är på plats är det klokt att meddela mig genom E-post, se nedan. 

Tror du dessutom att det kan locka dina nära&kära? Gör mig gärna en tjänst och tipsa dem! 

Vi ses!!!

2 svar

  1. Tack för tips Ewa! får bli en tur till Liljevalchs när jag kommer om en vecka! Och podden ska jag absolut kolla upp! Kramkram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This