Jag var heldig, jo så säger man i Norge.

Jag vet inte hur det är med er men för mig blir det allt lite fler tv-timmar så här i vintermörkret. Jag kom att se en dokumentär, på Tv4 plus, om de norska prinsessan Märtha Louise. Jag gillar dokumentärer och innerligt gärna om personer som trampar upp egna stigar och det kan man väl säga att hon gjort? Hur som; mitt i dokumentären så hajar jag till! Vad ser jag för konst, bakom ryggen på en skrivande Märtha Louise? Jo, en stor fantastisk målning av Josefine Lyche.

Nu ska ni få höra! Jag hade det stora privilegiet att få dela ateljé med Josefines mamma; Elisabeth Lyche. Norskan Elisabeth och jag möttes första gången då det var upprop och välkomstkaffe för oss som skulle gå målaråret vid bildlärarlinjen på Rudolf Steinerseminariet i Järna, år 2000. Vi var alla pedagoger i botten och kunde således hoppa in just andra andra året på den annars 4-åriga bildlärarlinjen.

Elisabeth var den allra mest förtjusande människa man bara kan önska ska komma i ens väg. Jag var heldig, jo så säger man i Norge. Jag var tursam, att möta och lära känna Elisabeth. Hon var djupt religiös och hade förmågan att se naturens alla underverk t ex i form av den lilla fågeln sittandes på grenen där vi passerade på väg till vår ateljé i Sädesmagasinet i skogsbrynet. Ingen kunde som hon med glittrande ögon och sedan liksom gå upp i falsett för att kvittra i kapp med den lilla varelsen -bara av pur lycka.

Elisabeth var alldeles otroligt skicklig på akvarellmålning men hon hade också lärt sig att måla ikoner. Ordet ”ikon” är grekiska och betyder helt enkelt ”bild”. Ikonen är en traditionell kristen bild av Jesus, Maria, helgon och änglar. Man kan måla ikoner på alla slags material, men helst på pannå av trä med gessoblandning på. Man stryker träskivan med en blandning av krita och gelatin flera gånger under 6-8 dagars tid. Så bara det är ett grannlaga arbete för att ytan ska bli rätt. Sedan används äggula och färgpigment till målandet. Ikonen målas från mörker till ljus och tills den avbildades blick, börjar se betraktaren. Då börjar den bli klar. Det sista man gör som ikonmålare är att rita den röda texten. Efter det lackas ikonen med linoljevax för att kunna hålla, men även vara möjlig att renovera vid behov. Otroligt komplicerat, enligt mig.

Under året vi målade sida vid sida fick jag höra om hennes två döttrar varav den ena nu är en mycket känd konstnärinna. Josefine arbetar stort, ja monumentalt.

Josefine Lyche

T ex arbetar hon med att lägga på flera lager av akrylfärg för att sedan, då det torkat, slipa bort vissa lager. Så spännande! Men hon har gjort så väldigt mycket annat också. Hennes egna hemsida är ”under construction” men sök vidare gärna på hennes namn. Redan då, kring millenieskiftet, fick jag veta att den norska kungafamiljen var ägare till flera av hennes verk.
Vi miste Elisabeth ett par år in på 2000-talet då hon, efter ett kortare sjukdomsförlopp, gick bort i cancer. Jag saknar henne än idag och tänker på henne ofta.

Man kan inte redan nu säga att våren är i antågande, det är lite tidigt. Men ett vårtecken i form av Liljewalchs Vårsalong är i alla fall nära förestående.
Vårsalongen 4 februari och pågår till 10 april. Varje år söker ett par tusen förhoppningsfulla till Vårsalongen. Den här gången var det 2962 stycken. I de tolv salarna visas 150 konstnärer med totalt 316 verk. Vårsalongen är en jurybedömd utställning. Den första Vårsalongen öppnade 1921. Alla verk är till salu och priset sätts av deltagarna själva.
Här kan du förköpa din entrébiljett https://billetto.se/users/liljevalchs

Jag flaggar redan nu för min egna utställning som går av stapeln 18 – 31 mars med vernissage lördagen den 19 mars kl. 13.00 – 18.00. OSA till vernissage senast 11 mars till info@ewakinnunen.se

Och som alltid: Jag har min ateljé på adressen Stadsparken 6, Tyresö. Från Gullmarsplan går det flertalet bussar som tar er till Tyresö busscentrum. Sedan är det blott 50 meters promenad. Vill du vara säker på att jag är på plats är det klokt att meddela mig genom E-post ewakinnunen.se


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This