Någon har sagt ”Om man bara söker trygghet….

…ja, då blir man boskap”

Nu har jag landat igen i ateljén efter tre intensiva arbetsdagar på Gerlesborgsskolans kurs ”Utveckla ditt konstnärskap”. Med en klok, lugn, klarsynt, välformulerad och inte minst oerhört kunnig lärare, Susanne Slöör, tog vi oss igenom del 1 på kursen och förstod att det kan vara klokt att lämna det trygga och invanda för att utmana sig själv och därmed komma vidare. 

Gruppens medlemmar gick in i detta med visshet om att ens feedback, tips och generell input väger tungt som en del i fortbildningen. Jag är så tacksam för att deltagarna var så generösa med sina tankar om allas våra respektive arbeten. De gör skillnad! Så var, i allt detta, hamnade jag? Jo, jag hade tagit med mig 2 stycken av mina stora bilder.  De är 122 x 122 cm.  De hade länge förpassats till förrådet efter att de, i mina ögon, totalt kraschat. Nu ville jag ta ett grepp om dem igen. 

Susanna, som själv arbetar med collage i sina bilder, berättade hur man kan bespara sig mycket tid genom att arbeta med collage. Det är, som hon säger, ett sätt att kunna påverka sitt egna tempo. Vi hade förmånen att besöka hennes och även hennes mans ateljé i Midsommarkransen. Väldigt lärorikt att få se en konstnär i sitt arbetsrum och få höra om tankarna bakom bilderna. http://www.sloor.se

Under de tre dagarna fick jag upp ögonen för en hel del, kopplat till mitt egna måleri. Allt ska jag inte delge er här. Det får ni, med all säkerhet, se i mina kommande arbeten. Men några insikter kan jag ge er.

”Det nedre högra hörnets förbannelse”. Den delen av bilden som lätt hamnar utanför vårt seende, vid en snabb anblick. I bildskapandet glöms det hörnet lätt bort. Det sägs hänga ihop med vår kultur, nämligen att vi läser uppifrån och från vänster till höger. Själv arbetar jag för mycket i centrum av bilden. Det händer inte så mycket utåt kanterna och det får jag allt ta tag i!

En annan insikt: att kontrastera med något i målningen för att öka intensiteten. Det är egentligen inte nytt. Utmaningen är att kontrastera på rätt nivå. Den kunskapen bråkar dessutom med en gammal sanning (?) som jag har i min ryggsäck; nämligen ”Det får inte bli för mycket som händer i en bild, inte bli för snackigt” Jeeehepp! Ska allt vara lagom, då???  Nej, nej, nej, men det är väl här som ens öga och känsla ska ge svar.  Arbetet fortskrider och aldrig finner man ett facit. Facit finns i betraktarens öga, inte sant?

Den sista: ”Tänk inte så förbannat mycket”. Nej, det är just det. Med risk för att hamna på floskel-toppen: Att skapa är att våga.  Jo, det handlar om mod och det handlar om att se. Aktivt se! 

Jag tycker tid är en annan viktig komponent. Att ha mod att vänta. Tid att titta. Man måste både strutta förbi målningen och snegla på den men naturligtvis även sitta ner och aktivt betrakta den. Det ska ta tid.

Nu har jag packat upp allt material och är igång i ateljén med det som jag fått mig till livs på kursen. Det egna arbetet fortsätter tills dess att gruppen ses igen, i Gerlesborg/Bohuslän i slutet av juli. Mer om det framöver.

Om ni inte har gjort det än så kontakta mig för att få ta del av nyhetsbrevet. Däri ges lite mer tips om konsthändelse men även framöver (när vi alla blir mer vaccinerade och dessutom har semestrat klart)  inbjudningar till händelser inom ramen får Ateljé&Galleri Ewa. Av alla som meddelar om att vilja ha nyhetsbrevet lottar vi ut tre vinnare. Skriv till mig, info@ewakinnunen.se

Dragningen sker 22 juni. Uppge ert namn och e-postadress. 

Allt gott!

Ewa och Lasse

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This