Nu väntar jag bara på Heureka!

Jag är mitt uppe i arbetet med bilderna och arbetet med utställningen. Vid tidpunkten för det senaste nyhetsbrevet i början av september hade jag god fart och kraft i målandet. Men nu går det lite mer trögt. Men jag är tacksam över att jag lätt kan navigera i den kreativa processen och veta var, i den, jag befinner mig. Ni känner säkert till den, medvetet eller inte. Men jag tar hjälp av Betty Edwards  och Arkimedes för att förklara den, så häng med!

Betty Edwards är mest känd för böckerna Teckna med högra hjärnhalvan och Teckna med konstnären inom dig. Hon var konstpedagog som både undervisade och forskade vid California State University, Long Beach, tills hon gick i pension i slutet av 1990-talet.

Betty Edwards påstår att det finns vissa återkommande teman i en människas kreativa process. Man fångas av en idé och sätter igång att arbeta. Den delen av processen kännetecknas av ett flöde och det går, med andra ord, relativt bra. Men vid någon tidpunkt tar det nästan stopp, man stöter på ett hinder. En period av otålighet och  kanske oro blir ofta följden. Här menar forskare att processen, och då främst grunden för själva hindret, bearbetas i ens undermedvetna. Men plötsligt inträder ett ögonblick av insikt. Man finner sina strategier och kastar sig sedan in i en period av koncentrerat arbete. Nu är man igång igen!

Och visst, ni känner ju säkert igen det! 

Beskrivning av den kreativa processens natur har varit känd sedan antiken genom Arkimedes, född 287 f.Kr., död 212 f.Kr. Han var en grekisk matematiker, fysiker, ingenjör, uppfinnare, astronom och filosof.

Arkimedes i badkar, Heureka Ewa atelje & Galleri Tyresö

Berättelsen om Arkimedes plötsliga insikt, när han låg i badkaret och grubblade på problemet hur han skulle kunna bestämma de relativa mängderna av guld och silver i kungens krona, har fått hans utrop ”Heureka! (”Jag har funnit det!”) att bli den traditionella beteckningen för kreativitetens aha-upplevelse.

Så helt kort: flöde, hinder, strategier.

Jag befinner mig, kopplat till måleriet, i hinder-fasen. Jag har bilderna uppställda så jag kan gå runt och snegla på dem medan jag donar med annat. Men de stirrar tillbaka på mig, otåliga, självsäkra som om de har övertaget. Jag känner igen det här stadiet av arbetsprocessen och det som ska till är egentligen bara tålamod. Och flertalet koppar med kaffe. Så jag, ja, jag väntar bara på att få utbrista Heureka! Jag har funnit det!

Allt gott! 

Och som alltid:
Jag har min ateljé på adressen Stadsparken 6, Tyresö. Från Gullmarsplan går det flertalet bussar som tar er till Tyresö busscentrum. Sedan är det blott 50 meters promenad.
Vill du vara säker på att jag är på plats är det klokt att meddela mig genom E-post, se nedan. 

Vill du hellre eller dessutom ta del av de tips som ges exklusivt i nyhetsbrevet? Ja , då behöver du meddela det till mig genom signera dig, här på hemsidan, under rubriken Nyhetsbrev. 

Tror du dessutom att det kan locka dina nära&kära? Gör mig gärna en tjänst och tipsa dem! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This