Och minsann, jag fann Cézanne! Jag måste ju ge plats för den lilla piccoloflöjten.

Cezanne Äpplen Ewa blogg Ateljé & Galleri Ewa Stadsparken 6 Tyresö

Nu brottas jag med en stor bild som är kraftigt röd och orange i botten men den ska upplevas, i slutet, som vitskimrande. Och tänk att den verkligen trilskas med mig! Jag söker hitta min väg bland annat genom att läsa i min gamla anteckningsböcker. Jag går ofta till mina gamla anteckningar eller till favoritböcker när jag söker svar. 

Och minsann: Jag fann Cézanne! 

Paul Cézanne var en fransk målare som levde 1839- 1906. Han var ursprungligen bankir och jurist övergick till att utvecklas som konstnär. Cézanne ville inte göra en exakt avbild av motivet som ofta var stilleben eller porträtt. Han ville ta intryck av motivet och gör sin egen tolkning. Enligt honom lever konstverket sitt eget liv. Det var inte motivet i sig som var viktigt utan hur det målas, enligt honom. 

Det väckte stort rabalder när han menade  att ”det spelar ingen roll om jag målar ett äppelskrutt eller självaste drottning Eugenia” Man förfasade sig över att han jämförde drottningen med ett äppelskrutt!

Nåväl, nu till min poäng. Cézanne menar att Färgerna ska vibrera. Vit är aldrig bara vit. En enfärgad yta vibrerar av liv genom andra färger, i det vita. Och det ger mig svaret. Jag måste jobba med mer de röda och oranga färger för att få det vita att vibrera. Det är så mycket svårare att arbeta i vitt än vad jag hade kunnat ana. Balansen eller senare gränsen för att inte låta det vita ta över är svår avvägd. 

Cézanne handleder mig vidare…..Färgerna kan liknas vid olika musikinstrument och konstnären är dirigenten. Det är dirigentens ansvar att att se till att ljudomgivningen även kan ge plats för den lilla piccoloflöjten. 

Så då får den mer täckande titanvita ge plats för den mer transparenta zinkvita och många tunna lager på lager blir vägen till en färdig bild. Och arbeta sakta, sakta så inget snedsteg görs. Då kan jag styra så de minimala glimtarna av rött syns. Piccoloflöjten!

Nu får den tavlan vila lite och på måndag sätter jag tänderna i en ny duk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This