One remarkable women! Och nyss kom en till!

Siri Berg in her studio, 2012. Courtesy Estate of Siri Berg and Silas Von Morissey, New York.
Siri Berg i hennes studio, 2012. Courtesy Estate of Siri Berg and Silas Von Morissey, New York.

I veckan såg jag en intressant och mycket inspirerande dokumentär kallad Ett liv i färg av Sara Jegeman på Svt Play. Den handlar om den svensk-amerikanska konstnärinnan Siri Berg. 

Siri Berg föddes 1921 i Stockholm. Efter att ha studerat vid institutionen för konst och arkitektur vid universitetet i Bryssel emigrerade hon ensam vid 19 års ålder till New York med fraktbåt. Hennes djupa intresse för färg tog sig inte endast uttryck i hennes konst, utan även i hennes undervisning. Siri undervisade i färglära vid Parsons School of Design i New York i över 30 år.

Siri Berg (1921-2000)  The Prime of Life , 1968, Oil on canvas, 28 x 28 in (71.1 x 71.1 cm) Collection  Herbert F. Johnson Museum of Art , Cornell University. Gift of Helen Mettler, Class of 1955 (81.031)
Siri Berg (1921-2000) The Prime of Life, 1968, Oil on canvas, 28 x 28 in (71.1 x 71.1 cm) Collection Herbert F. Johnson Museum of Art, Cornell University. Gift of Helen Mettler, Class of 1955 (81.031)

1960 arbetade hon heltid som konstnär, och hennes konst kännetecknas av geometrisk minimalism, abstraktion och framförallt, färg. Hennes entusiasm för att utforska färgernas väsen var nästintill på en vetenskaplig nivå. Vilken målmedvetenhet, vilken uthållighet! Jag vill gärna tipsa om filmen, den är mycket sevärd!

Nyss fick jag den stora glädjen att möta en annan särdeles härlig kvinna. Jag känner henne inte så väl än men jag har på känn att hon kommer göra stort intryck på mig, om och om igen. Hon är mitt  andra barnbarn och hon gjorde entré i världen i veckan. Så trots att jag hade annonserat om att ha öppet så blev det inte så. Det kom, som ni förstår, annat emellan.

Det leder mig in till att skriva helt kort om öppettiderna. Galleri & Ateljé Ewas öppettider kommer att skifta och det är en av mina grundtankar med det hela. Jag och Lasse styr galleriet, galleriet styr inte oss. Men arbetet med mina bilder och våra projekt pågår och berikar oss alltjämt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This