Var uppmärksam på helheten & akvarell blir likt akryl….

I min svarta anteckningsbok från studieåret vid Rudolf Steinerseminariet, bildlärarlinjen, med inriktningen på eget skapande läser jag; Var uppmärksam på helheten. En bild ska vara lika bra oavsett om man arbetat 5 minuter eller 2 år på bilden. Helheten är viktig från allra första början och längs med hela processen.

Initialt väcker det känsla av krav och prestation men när jag tänker vidare vet jag ju. Jag får ju nästan som feber när jag är igång och målar om jag märker att bilden skevar, hamnar i obalans eller håller på att fallera helt. Genast måste jag rätta till, söka lösning och hämta upp en kraschlandning. När de små knepen eller manövrarna inte hjälper brukar jag tänka att jag näst intill brottas med bilden och liksom tar nacksving på den. Det betyder egentligen att jag får ta ett kraftigt omtag, börja om och göra en drastisk förändring.  Så jo, det är viktigt att tänka helhet i varje del av processen. 

Det leder mig till att berätta om mina nya målarbanor, det som jag är mitt uppe i nu. Strikta färgfält, tunna lager på lager, avmaska vissa ytor, spara ut eller dra på. Jag visar upp två detaljbilder av den bild som upptar min tid nu. Den är inte klar än men på god väg.

Arbetssättet jobbade jag mycket med för länge sedan, säkert 20 år sedan. Då arbetade jag i akvarell och då alltid med de högkvalitativa varumärket Stockmar. För de som är intresserade kan jag varmt rekommendera  dessa. https://robygge.se/farg/akvarell-6-grundfarger-a-20-ml-stockmar/?gclid=EAIaIQobChMI1bKonbXB8AIVEQDmCh0AYAo1EAYYASABEgJDzPD_BwE Under de, uppemot,12 åren som bildpedagog lät jag eleverna alltid få arbeta med dessa. De kostade en hel del men min tanke är att de som är i lära ska ha den bästa kvalitén på materialet.

Min utmaning nu är att få fram en akvarellisk känsla trots att jag arbetar i akryl och därtill alltjämt i stort format; 100 x 100cm. Det är skoj, känns välbekant men utmanar mig ändå på en behaglig nivå.

Detaljbild

Jag vill runda genom att tipsa om Stina Wollters nya bok ”Kring denna konst” som kom ut den 3 maj så den är helt färsk. Den är stor och vacker och, som på Stinas vis, skriven med en lättsam ton om än innehållet i texterna berör tunga perioder i hennes liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Pin It on Pinterest

Share This